Julhantverk

Hantverk som julklapp


Den billigaste och kärleksfullaste julklappen kommer från hantverk. Julen handlar först och främst om att samla familjen. En teckning från sitt barnbarn eller en mössa som en kompis spenderat timmar på för att ge till dig värmer i hjärtat. Hantverk kommer till mycket nytta under julen inte minst för pynt och presenter. Att ge bort någonting som man har skapat själv är både personliga och billiga julklappar!

Är man händig med textil är en mössa, halsduk eller vantar en bra julklapp. Det tar inte alltför lång tid och är nödvändigt under den kalla vintern. Mönster för allt från fingervantar till tomteluvor finns att hitta på internet. De flesta mönster är på engelska och kan kräva översättning. Ett annat tips är att gå till en bokhandel och se om de har några böcker på stickning. Mössor, halsdukar och vantar är lättast att sticka. Det går även att sy om man skulle föredra det. Vantar kan man använda båda sätten till att skapa. Du kan sy en innervante och sticka utsidan. När båda är klara vänder du den stickade ut och in och syr fast inner delen. Vanten blir varmare och håller längre.

I trä kan man skapa allt från smörknivar, skålar, ljusstakar och smyckeshängare. Ljusstakar kan vara aktuellt till jul då det är mörkt ute och man gärna tänder ljus både för att lysa upp och skapa värme. Det är även lätt att göra ljusstakar om man satsar på en enkel sådan. Precis som för mössor, vantar och halsdukar så går det att hitta mönster för detta på internet eller i böcker. Du kan även försöka rita upp en ljusstake helt själv – då blir det ännu mer personligt. En ljusstake kan vara en trästock med borrade hål i, eller en träbit med inbränt mönster. Det går även att tälja fram en ljusstake om man är händigare med en kniv. Ljusstakar kan ha former som en typisk adventsljusstake eller en avlång där endast ett ljus får plats. Det kan vara bra att lackera ljusstaken om stearin förväntas hamna på den.

Även i köket går det att skapa julklappar – däremot måste detta göras någon dag innan presenten ska ges bort. Kakor, godis och annat gott är något som många inte tackar nej till – särskilt till julafton. Sötsaker är alltid poppis i samband med jul. Det är sällan man inte får en aladdin ask av någon. Ett billigare alternativ är att baka sin egna choklad, kola eller kakor. Baka dem så att de är så färska som möjligt och baka något du vet att du klarar av att baka. När du ska slå in dina bakverk gör det i antingen en papplåda eller i bakplåtspapper. Papplådan kan du pryda med röda snören. Bakplåtspappret kan du fixa till genom att lägga bakelserna i mitten av det och sedan dra ihop kanterna av pappret och knyta runt så att det blir som en liten påse. Baka flera bakelser och lägga allting i en korg om du har tid.

En egenskapad julklapp behöver inte vara en fysisk sak, utan kan vara så mycket mer än så. Det kan till exempel handla om att du har skrivit en låt eller en dikt till mottagaren. Att göra en sådan sak, där man till exempel plockar in personliga element ifrån hur mottagaren är som person eller vad den tycker om att göra, är någonting som brukar uppskattas otroligt mycket. Hur man sedan väljer att presentera denna present är någonting som man får avgöra helt själv. Till exempel kan man ställa sig på en scen och framföra det man skapat för en stor publik, eller enbart för mottagaren. Man kan även kombinera låten eller texten med en fråga till mottagaren, såsom om denne vill gifta sig med dig eller liknande.

Känner du inte att du är så händig att du kan göra dina julklappar själv så kan man alltid hitta på fina och kreativa presenter ändå utan att behöva köpa en massa saker. Har du goda kunskaper inom ett ämne så kan du ta vara på dessa genom att ge bort en present där du fått använda dessa kunskaper. Till exempel kan du om du har kunskaper inom HTML skapa en snygg hemsida till födelsedagsbarnet eller varför inte ge bort privatlektioner i ämnet som du bemästrar.