Julhantverk

Mattraditioner kring jul


Julmat är den mat som serveras under julhelgen. Ofta finns det stora regionala och lokala skillnader på vad man väljer att ha på julbordet. Många restauranger serverar julbord veckorna före jul. Det brukar vara som ett stort buffébord med olika slags mat och rätter, där man kan plocka på sig precis vad man känner för. I USA äter man ofta kalkon till jul. Här i Sverige är det vanligare med julskinka och lutfisk. Julmaten är viktig för traditionen. Ofta varar förberedelserna länge, man använder sig av gamla släktrecept som förts vidare inom familjen i generationer. Om släkten firar jul tillsammans och man blir många så brukar man dela upp det så var och en tar med sig några rätter till julbordet. Man sitter vanligen länge och äter på julafton och julmaten är en stor del av julstämningen.

Julbordet
Julbordet består av många olika maträtter. Dominerande är rätter baserade på griskött. Det är julskinka, julkorv, Janssons Frestelse, kalvsylta, köttbullar, prinskorv och dopp i grytan som är vanliga. Dessutom brukar det finnas en hel del fiskrätter. Lutfisk var väldigt vanligt förr i tiden. Idag är det nog vanligare med inlagd sill, men också strömming, ål och lax. Julbordet inleds ofta med en snaps och till maten brukar man dricka julmust.

Julgröten
På julafton äter många svenska familjer risgrynsgröt. Det är en gröt kokt under många timmar på rundkornigt ris och mjölk. Många tillsätter också en skvätt grädde. En tradition säger att man ska lägga i en skållad sötmandel. Den som sedan får mandeln i sin grötportion spås bli gift under det kommande året. Förr var det viktigt att man ställde ut en tallrik med julgröt utomhus för att hålla gårdstomten eller hustomten på gott humör. Om man glömde det så kunde tomten bli arg och då hämnades han under hela det kommande året genom att ställa till med hyss av olika slag. Av den gröt som blir kvar efter julbordet kan man med fördel laga till Ris á la Malta efteråt.

Julgodis
Det hör till att man kokar knäck eller gör annat julgodis inför jul. I många familjer gör hela familjen julgodiset tillsammans. Det kan vara allt ifrån chokladtryfflar, ischoklad och chokladbollar till polkagrisar och marsipangodis. Det är också vanligt att man köper och ger bort chokladaskar. Ett pepparkakshus pryder ofta julbordet. Detta kan ätas upp till jul eller sparas för att ätas upp efter jul. Inför jul bakar man ofta. Det är till exempel saffransbröd och lussekatter inför Lucia, vörtbröd till dopp i grytan, tunnbröd och kanelbullar. Sju sorters kakor anser många vara viktigt att baka inför jul.