Julhantverk

Jultraditioner


Jul är en tradition med flera olika ursprung. Traditionen firas i slutet av december, officiellt börjar den på julafton den 24 december och avslutas den 13 januari som är Tjugonde Dag Knut. Men idag börjar man ofta fira tidigare än så och avslutar istället i och med den sista lediga dagen, trettondagen, som är den 6 januari. Den svenska julen har sitt ursprung i den fornnordiska julen som firades i samband med midvinterblotet. Det kristna firandet till minne av Jesus födelse sammanjämkades senare med den nordiska jultraditionen i samband med kristnandet. Numera är julfirandet en blandning av olika traditioner som att ge bort roliga julklappar och andra traditioner med mer religiösa inslag.

Julgran - en gammal tradition
Julgranen härstammar från 1500-talets Tyskland. Det är vanligt än idag att man tar in en julgran eller jultall och klär den med dekorationer. Elektriska ljus, glitter och färgade kulor är vanliga. I toppen har man vanligtvis en stjärna eller en spira. Många har också en julgran med elektriska ljus utomhus. Den tänder man vanligen tidigare, redan vid advent, en så kallad adventsgran. Adventsljusstakar är också vanliga. Det finns både elektriska och ljusstakar avsedda för stearinljus. De elektriska har man tänt mest hela tiden från första advent fram till julen är slut. Stearinljusen tänder man ett i taget, ett varje söndag i advent. Julpynt är överhuvudtaget väldigt vanligt förekommande. Förr bestod pyntet mest i att man plockade fram en julkrubba. Idag är det allt ifrån adventsstjärnor i fönstren till julkärvar, girlanger, tomtar, julgardiner och stearinljus. Många använder sig av elektriska ljus i dekorationerna för att lysa upp den annars mörka och kalla årstiden såväl utomhus som inomhus. Dessa drivs då säkrast med batterier eller en timer kopplad till eluttaget.

Julmusik
I advents- och juletider är musik och sång starkt inriktade på jultema. Många artister och körer spelar in speciella julskivor. I skolan sjunger man också julsånger och sista dagen innan jullovet brukar man ha någon form av julfest eller julavslutning då man sjunger julsånger.

Lucia
Lucia firas den 13 december. Tillsammans med advent markerar Luciadagen inledningen på julfirandet. Denna tradition har som de flesta andra jultraditioner sitt ursprung i såväl hedniska som kristna seder. Lucia var skyddshelgonet för Syrakusa som dog på 300-talet. På Sicilien där helgonet Sankta Lucia föddes firas en Luciatradition, annars är det mestadels i Skandinavien vi firar Lucia. Här i Sverige firas Lucia på skolor, dagis, ålderdomshem och i de flesta städer. På många platser anordnas omröstningar i vem som ska bli årets lucia. Många barn anordnar luciatåg och går runt och lussar för föräldrar, grannar och släktingar. Det finns gott om Luciasånger som förknippas med denna dag och som sjungs i skolorna inför advent och jul. I luciatågen går inte bara Lucia och hennes tärnor utan luciatåget brukar också åtföljas av Staffan Stalledräng, hans stjärngossar och ett antal små tomtar. Vid Lucia äter man ofta saffransbröd, så kallade lussekatter och pepparkakor.