Julhantverk

Hantverk vid andra tillfällen


Det är inte bara kring jul som det kan vara passande att använda sin kreativitet för att skapa saker. Under årets gång finns det en mängd bra tillfällen då det kan passa att ge bort en present som du har gjort helt själv.

Alla hjärtans dag brukar idag ofta innebära storslagna och överdrivet dyra presenter. Någonting som är mycket bättre än detta är någonting som du med kärlek har gjort själv. Varför inte göra ditt eget kort med hjälp av lite papper, fina pennor, glitter, lim och andra dekorationer. Det behöver inte bli allt för komplicerat, utan huvudsaken är att du har lagt ner tid och eftertanke för den du håller kär. Att ge bort en kärlekspresent behöver inte heller vara någonting som begränsas till en speciell dag på året. Varför inte överraska din pojk/flickvän med en hemmalagad middag eller ett egentillverkat smycke.

Hantverk passar även till högtider som påsk. Pynta ditt påskris med egenmålade ägg, små kycklingar tillverkade av papper och piprensare eller varför inte skicka fina Glad Påsk-kort till vänner ock familj. Detta kan du enkelt göra genom att klippa ut en bit papper formad som ett ägg och sedan pynta framsidan med fjädrar, pärlor och olika färger. Det går även att klä ut sig till påskharen genom att hitta ett diadem och limma eller tejpa fast kaninöron gjorda i papper. Pappret får gärna vara av starkare kvalité, annars får man limma fast öronen på wellpapp eller flera andra papper för att de ska stå upp. När öronen är klippta börjar man måla dem med färgpennor så att de får den rätta bruna färgen.

Födelsedagar är perfekta tillfällen att utöva sitt hantverk på tårtor. Med marsipan, glasyr, choklad, strössel och ljus kan man skapa personliga mönster på sin tårta. Firar man barn brukar de vilja ha speciella saker på sina tårtor – bilar, prinsessor eller hästar. Marsipan är ett bra val om man vill skapa en figur att placera i mitten. Med hjälp av tandpetare kan man göra armar och kropp. Förutom tårtor kan man också göra egna födelsedagskort. Starkare papper i olika färger kan bli ballonger, konfetti, hjärtan och siffror. Personliga födelsedagskort är roligare då du inte risker att köpa ett likadant som någon annan, dessutom kan du själv välja vad det ska stå på kortet. Du kan pryda det med egna åldersskämt eller ett internskämt mellan födelsedagsbarnet och dig själv.

Vid dessa högtider fungerar det självklart att ge bort någonting som du har köpt ifall den du ska ge presenten till önskar sig något som du inte själv kan skapa. Idag finns det en mängd tjänster där man kan beställa handgjorda eller specialdesignade produkter och även detta kan vara en mycket fin och ofta uppskattad present. Vill du inte ge bort något materiellt kan du ge bort någonting som en upplevelse eller liknande. Ta med bästa kompisen på en shoppingtur på stan, gå på marknad med mormor eller varför inte ta med farfar till någon rolig bilmässa. Kunskap är även det något som kan bli en mycket uppskattad present. Är du eller någon du känner kunnig inom ett område som presentmottagaren uppskattar sa kan du alltid arrangera en kurs i ämnet där personen får lära sig mer kring ämnet.